+359 52 599262
+359 2 9947075
varna@varnaclean.com
sofia@varnaclean.com

Как да почистим детайлно дома си, когато чакаме гости

Когато най-добрата ни приятелка идва на гости през уикенда, не е нужно да почистим детайлно дома си, но изцапаните первази и другите малки замърсени елементи ще направят голямо впечатление на свекървата или на колежката. Затова, когато приготвяме дома си за посрещане на гости, е добре да отделим малко повече време за детайлно почистване. Ето няколко съвета, които да ни насочат.

Да се целим нависоко

За да започнем детайлното почистване, първо се фокусираме върху вентилаторите на тавана, отдушниците и прикрепените неподвижно предмети. Прахта се натрупва по тези високи повърхности. Неизбежно е тази прах да падне на пода, независимо какво почистващо средство използваме и все пак старомодното пухче за бърсане на прах не е препоръчително, защото не успява да премахне цялата мръсотия от раз. По-добра идея е да се качим на стълба и с парцал и универсален почистващ препарат да забършем всички високи места. Текстилните части е добре да почистим с прахосмукачката, а пластмасовите и стъклените елементи – с топла вода и сапун. Ако прахосмукачката ни има приставка за детайлно чистене, можем да изчистим и вътрешността на отдушниците и комините. Ако не, за целта можем да използваме влажна хартиена кърпа. Преди отново да сложим всички абажури, вентилатори и статичните предмети по тавана и високата част от стените, е добре да сменим всички изгорели крушки, а здравите за избършем с влажна хартия.

Да погледнем надолу

Преди да се захванем с миенето, бърсането и пускането на прахосмукачка по пода, нека вземем една насапунисана гъба и се заемем с первазите на дюшемето. Первазите събират всякакви трудно достъпни мръсотии като прах, косми и петна. След като ги изтъркаме с мократа гъба, е добре да ги забършем със сух парцал или хартия, за да не оставим петна от водата. Същата техника може да се приложи и върху стълбите, ако имаме такива.

Докато така или иначе сме на пода, е добре да погледнем и краката на мебелите. Космите от домашните любимци се натрупват покрай краката на диваните и масите, а ако имаме и деца, тези места се превръщат в магнит за трохи. С помощта на тиксо или марля можем да ги почистим успешно.

Накрая идва ред да проверим контактите и кабелите за петна и прах. Включването и изключването на лаптопите, мобилните телефони и другите електронни устройства оставят петна от пръсти, които е препоръчително да изчистим с парцалче, намокрено с универсален почистващ препарат.

Да почистим и на нивото на очите

След като приключим с пода и тавана, е време да седнем на местата, където гостите най-вероятно ще седят, и да огледаме стаята от тази гледна точка. Всички детайли като рамки за снимки, които трябва да се изправят, и дребни фигурки, които трябва да се почистят, е най-добре да се огледат от всички зони за сядане, за да преценим дали не сме пропуснали нещо при рутинното чистене.

Социални мрежи