+359 52 599262
+359 2 9947075
varna@varnaclean.com
sofia@varnaclean.com

Любопитни факти за хигиената

Думата хигиена произлиза от името на Хигия – древногръцка богиня на здравето. Обособява се като наука през 19 век. Човешкото тяло е дом на около 1000 вида бактерии и по него има повече от тях, отколкото е населението на САЩ. Антибактериалните сапуни съдържат съставката триклосан, която обърква действието на половите хормони. До някаква степен микробите са полезни, защото липсата им би довела до сериозно отслабване на имунната система и заболявания като алергии и астма. На някои монаси в Индия е забранено да мият друга част от тялото си, освен краката и ръцете, защото е грях да се убиват живи същества, каквито са микроорганизмите.

Името на сапуна произлиза от името на митичната планина Сапо в Италия. Древните египтяни и ацтеки търкали урина в кожата си, за да лекуват порязвания и изгаряния, убивайки бактериите. Рицарите по времето на крал Хенри IV се къпели един път в живота си, по време на обявяването им за такива, в знак на победа. Първокласници от Флорида доказват, че има повече бактерии в машините за лед в закусвалните за бързо хранене, отколкото във водата от тоалетната чиния. Правилото за „5-те секунди” не е валидно. Когато падне храна на пода, на бактериите не им трябва повече от секунда, за да попаднат върху нея.

Първата истинска четка за зъби е създадена през 1498 г. в Китай. Представлява четина на сибирско прасе с дръжка от костите на добитъка. Използва се масово едва от Втората световна война. Сега познатата тоалетна хартия е известна от 1935 година. Преди това ескимосите използват за целта мъхове, американците – обелки на царевица, а римляните – гъба със сол. На скоро НАСА похарчи 23,4 милиона долара за проектирането на тоалетна за космическа совалка, която да не се поддава на нулевата гравитация. През 1843 г. Оливър Уендел Хоумс прави кампания за осигуряването на нормални санитарни условия в болниците. Заради социалните разбирания по това време, идеята му среща голямо пренебрежение. През 17- 19 век, до една четвърт от родилките в американските и европейските болници умират от след родилна треска, поради лошата хигиена на персонала.

Телевизията убива! Учени от университета в Аризона установяват, че дистанционните на телевизорите в болниците са най-големите носители на зарази и разнасят бактерии, отговорни за 90 000 случая годишно на инфекции в медицинските заведения. Джеймс Гарфилд е вторият най-кратко изпълняващ длъжността Президент на САЩ. Той управлява страната едва 32 дни през 1881 г. и е застрелян четири месеца след встъпването си в длъжност от Шарл Гето, разярен от факта, че не е назначен в президентската администрация. Президентът обаче не е загинал от куршума, както е широкоразпространеният факт, а от инфекция, причинена от мръсните ръце на лекари.

Социални мрежи