+359 52 599262
+359 2 9947075
varna@varnaclean.com
sofia@varnaclean.com

От къде идва сапунът?

Както за много други неща, така и за изобретяването на сапуна съществуват много легенди, а думата най-вероятно идва от латинското “сапо”. Дори и в праисторически времена, първобитният човек забелязва, че странно сапунено вещество се образува след дъждовна буря около останките на огъня, където се приготвяло месото. Това се получавало в следствие на смесването на мазнините (мастните киселини) на месото с пепелта от огъня, която има алкална основа. Първобитният човек, обаче, не се е къпел и бръснел около лагерния огън!

Най-ранната форма на сапун най-вероятно се е приготвяла в домашни условия и сапунът се е получавал в процеса на преработка на вълна в текстил. Получавало се вещество тип паста, направена от животинска мазнина или растително масло, варено заедно с пепелта. А първата формула за сапун, направен от вода, химическа основа и масло от канела, е открита върху вавилонска глинена плочка, датираща от около 2200 г. пр. Хр.

Преди няколко стотин години сапунът е бил с доста неприятна миризма. Правел се е във фермите от остатъците парчета мазнини от готвене, които са се съхранявали в продължение на много месеци. Животинските мазнини се разтапяли в голяма тенджера, докато се втечнят. Добавяли пепелта, събирана от семейния огън, към водата, за да се създаде алкален разтвор, наречен луга. Лугата се изсипвала в разтопените мазнини, сместа се загрявала, разбърквали в продължение на няколко часа, докато се сгъсти и я изсипвали в дървени щайги, за да се втвърди. Този доста неприятен, груб сапун основно се използвал за пране, миене на чинии и на вани.

Производството на сапун рязко се увеличава около VIII век. Италия, Испания и Франция стават центрове за производство на сапун, а производителите на сапун сформирали гилдии и старателно пазели търговските си тайни. В много страни сапунът е бил лукс и се е облагал с много висок данък. Когато този данък е отстранен, през XIX век сапунът става достъпен за обикновените хора, а стандартите за чистота се подобряват.

През 1791 г. френският химик Никълъс Льоблан патентова процес, в който използва сол, за да направи натриев карбонат, съставка, която се съчетава с мазнини и масла за производство на сапун. Това дава възможност сапунът да бъде произвеждан в по-големи количества и да струва доста по-евтино.

Двадесет години по-късно науката на съвременното производство на сапун се ражда, когато друг френски химик, Мишел Еужен Шеврьол открива химическата формула на мазнините, глицерина и мастните киселини. Тези открития, заедно с развитието на икономиката като цяло, са важна стъпка към масовото производство на сапун.

Социални мрежи