+359 52 599262
+359 2 9947075
varna@varnaclean.com
sofia@varnaclean.com

Течен сапун vs. Твърд сапун

Кой сапун е по-удачният избор – твърдият или течният?
Как по-ефикасно да прогоним микробите от ръцете си?

Пазарът е осеян с планини от козметични продукти, но дали сме се замисляли по този на пръв поглед прост въпрос, касаещ дилемата кой сапун е за предпочитане – този в твърдо или онзи в течно състояние? За да внесе малко просветление по темата вестник „Ню Йорк Таймс“ (New York Times) е финансирал изследване за безопасността на твърдия сапун и сравнението му с течния, който става все по-популярен сред днешните потребители.

В проучването десетки твърди сапуни били покрити с болестотворните бактерии E.coli и P.aeruginosa в концентрация 70 пъти по-висока, отколкото те присъстват на повърхността на необработен сапун. След това участниците в експеримента си измили ръцете с въпросния сапун. По ръцете на нито един от тях не са били открити тестваните микроорганизми.

Според експертите това дава достатъчно доводи, за да бъде направен изводът, че при правилно миене на ръцете (т.е. добро втриване в продължение най-малко на 20 секунди), твърдият сапун е изключително ефективен по отношение на микробите.

Приблизително същите (с пренебрежимо малко отклонение надолу по скалата на антибактериалната безопасност) факти са били установени и при течните сапуни с доказан състав.

Социални мрежи