Menu

Варна Клиин Сървиз | Професионални консумативи и препарати за хигиена
Cart

Content

Германец изобретил машина за сгъване на салфетки

Германец изобретил машина за сгъване на салфетки

Германец е изобретил първата в света машина за сгъване на салфетки, предаде ДПА. Експертите признават новаторството на изобретателя Картал Кан, но не виждат огромен индустриален потенциал в него.

Кан е конструирал машината, заемаща площ от около 10 квадратни метра, в дома си в Корнвестхайм близо до Щутгарт. Във вътрешността на уреда има въртяща се платформа и метални щипци, а в единия й край е разположена кутията, от която се взимат салфетките. След като бъдат сгънати в една от осемте възможни форми, те се поставят върху подвижни закачалки.

 

До 700 000 салфетки годишно могат да бъдат сгънати с помощта на машината, обяснява 35-годишният изобретател. "Сгъването на салфетките на ръка струва 20 цента. С машината тази стойност може да се намали наполовина", казва Картал Кан. Цената на приспособлението, наречено Робофокс, е 549 000 долара. Кан вече е продал една машина на перално помещение в западната част на Германия.

Тематични паркове и туристически кораби са сред потенциалните клиенти за Робофокс.

"Не мисля, че има голяма полза от подобно изобретение", коментира Уве Генсмантел от Германския съюз на служителите в хотелиерския бранш. Според Генсмантел е по-добре сгъването на салфетки и занапред да се извършва на ръка от специално обучени хора. В същото време той се притеснява, че хората в бранша могат да останат без работа.

 

източник: dnes.bg

Безплатни обяви — obiavi-kj.info.

Клиин Сървиз 1 ООД

Варна 9025

С.О. Пчелина 891

п.к. 9025

тел: 052 / 59 92 62, 02 / 994 7075

GSM: 0893 667006, 0896 846334

varna clean service skype
varna clean service email
varna clean service internet adddresss

Влез или се Регистрирай

fb iconВлез през Facebook