Menu

Варна Клиин Сървиз | Професионални консумативи и препарати за хигиена
Cart

Content

Интересни факти за сапуна

Колко хора знаят какво точно представлява сапунът? Повече от почистващите кубчета, които си купуваме в супермаркетите, са по-скоро изработени от изцяло химически съставки, отколкото истински сапуни. Това са така наречените синтетични сапуни. Приготвени от синтетични химикали, те са много неподходящи за кожата. Те съдържат предимно петролни субпродукти отколкото други мазнини. Истинският сапун е приготвен от естествени мазнини (като маслиново, кокосово или палмово масло), което го прави много по-подходящ за кожата.

Видове сапун Ръчно приготвеният сапун, за разлика от химическите такива, е направен чрез комбинация на вода примесена с дървесна пепел и мазнини в процес известен като Сапунификация. След процеса на сапунификация, молекулите на съставките са се обединили и са се превърнали в сапун и глицерин.

 

Глицеринът е много важен омекотител за кожата, което допринася за насладата от използването на ръчно изработените сапуни. При комерсиалните сапуни глицеринът се извлича и се продава на козметичната индустрия, понякога на цена по-висока от самия сапун. Глицеринът е важен за кожата на тялото, тъй като той улавя влажността от въздуха, която от своя страна овлажнява кожата. Общо взето около 1/5 от сапуна е глицерин.

Мазнините в сапуните, които използваме, имат специално предназначение. Кокосовото масло например създава невероятна пяна. Маслиновата мазнина се използва за висококачествени и много трайни сапуни. Палмовото масло пък подхранва кожата.

Аромата и цвета на повечето сапуни се постига с изкуствени съставки. Някои сапуни са ароматизирани с помощта на различни изкуствени аромати. Това е синтетична химия, с помощта на която се постига имитацията на определен аромат. Тези съставки обаче могат да доведат до различни алергии при по-чувствителна кожа. Също така те не могат да бъдат използвани за ароматерапия. Ароматът при сапуните би трябвало да идва единствено от естествени масла, извлечени от различни растения. Това са и основните компоненти на ароматерапията. Не само, че ухаят приятно, но също така тези съставки оказват влияние върху тялото, умът и духа на човек.

Цветът на сапуните би трябвало също да идва от природата. За това много често се използват Лавандулата или Розата, които правят цвета на сапуна наситен и естествен. Така че, следващия път когато си купувате любимия сапун замислете се как е бил приготвен и дали наистина е подходящ за ароматерапия.

източник: kakvo.org

Безплатни обяви — obiavi-kj.info.

Клиин Сървиз 1 ООД

Варна 9025

С.О. Пчелина 891

п.к. 9025

тел: 052 / 59 92 62, 02 / 994 7075

GSM: 0893 667006, 0896 846334

varna clean service skype
varna clean service email
varna clean service internet adddresss

Влез или се Регистрирай

fb iconВлез през Facebook