Menu

Варна Клиин Сървиз | Професионални консумативи и препарати за хигиена
Cart

Content

11 начина за употребата на амоняка

Макар да не е напълно безвреден като съставка за употреба вътре в дома, амонякът е много по-неагресивен от множество синтетични почистващи средства. Ако употребявате натурални съставки за почистване на повърхностите и премахване на бактериите, например сода и оцет, можете да ползвате амоняк за по-упорити замърсявания. Имайте обаче предвид, че съставката може да предизвика астма. Никога, ама никога не смесвайте амоняк с белина или хлор, тъй като се образуват отровни изпарения.

11 употреби на амоняка
1. Премахнете миризмата на боя
Прясната боя може да има много натрапчива миризма. За да я премахнете можете да поставите няколко чинийки с амоняк във всяка боядисана стая. Ако миризмата не изчезне до няколко дни заменете течността с нова.

2. Блясък за кристала
Почистете матовите повърхности на кристалните съдове с разтвор от няколко капки амоняк и 2 чаши топла вода. Изтъркайте с мека кърпа, която сте потопили в разтвора или с четка. Изплакнете и подсушете с мека суха кърпа.

3. Репелент за молци
За да прогоните молците от стаята, почистете повърхностите на мебелите с разтвор от половин чаша амоняк и един литър вода. Обработете добре вътрешността на шкафовете и чекмеджетата, а след това ги оставете да се проветрят от миризмата.

4. Почистете фурната
Почистете повърхностите на електрическата фурна бързо и лесно с малко амоняк. Нагрейте фурната до 65 градуса и я изключете. Поставете във вътрешността й чашка с амоняк, която сте напълнили наполовина. На долното ниво на фурната поставете тенджера с вряща вода. Затворете вратичката на фурната и оставете течностите да подействат за нощта. След това отворете фурната, махнете чашката и тенджерата, и изчакайте да се проветри. Почистете повърхностите с кърпа, като я потопите в амоняка, избършете с разтвор на препарат за съдове в топла вода, изтрийте с чиста кърпа и оставете да изсъхне. не употребявайте този метод на фурни, които работят на газ. Подвижните скари от фурната можете да почистите от мръсотията като ги накиснете във ваничка, в която сте смесили топла вода и половин чашка амоняк. Изчакайте да покиснат 20 минути и избършете с кърпа.

11 употреби на амоняка

5. Почистете вратичките на камината
Тъмните слоеве от вътрешната част на стъклото на камина на дърва могат да се премахнат с обикновена смес от 1 супена лъжица амоняк, 2 супени лъжици оцет и 1 литър топла вода. Поставете сместа в спрей бутилка и обработете стъклената повърхност с нея. Изчакайте да подейства няколко секунди и избършете с абсорбираща кърпа. Ако се налага повторете и оставете сместа за няколко минутки.

6. Почистете потъмнелите месинг и сребро
С обикновена стара четка за зъби можете да премахнете потъмнелите зони върху месинг и сребро. Потопете четката в амоняк и изтъркайте повърхностите. Избършете с мека кърпа.

7. Премахнете остатъци от пяна в банята
С малко смес от амоняк и вода можете да премахнете остатъците от мазнина и сапунена пяна по повърхностите на мивката и ваната. Смесете 1 супена лъжичка амоняк и 4 литра вода, най-добре гореща, а с тази смес обработете замърсените повърхности в банята. Изплакнете добре с топла вода. Почистете фаянсовите плочки в банята с гъба, която е напоена с четвърт чашка амоняк в 4 литра вода. Тази смес ще премахне замърсяването и ще отстрани плесента.

11 употреби на амоняка

8. Премахнете петна от пот, кръв и урина от тъкани
Обработете замърсените части на тъканите с амоняк, изчакайте да подейства няколко минутки и пуснете в пералнята. Можете да премахнете немазни петна от тъканите в стаята с малко смес от амоняк, вода и препарат за съдове. Поставете сместа в спрей бутилка и обработете зоните с петна. Изчакайте течността да подейства 2-3 минути и изплакнете с вода, най-добре топла.

9. Почистете килими и тапицерия на мебелировка
Разтворете петната по тъканта на килима или тапицерията с малко смес от 1 чашка амоняк и 2 литра вода. Нанесете сместа с гъбичка директно върху замърсените части, изчакайте да изсъхне напълно и ако се налага повторете.

10. Изтъркайте прозорците
Мръсотията и мазните следи по стъклата можете да премахнете с мека кърпа за повърхности, която е напоена с течност от 3 чаши вода с 1 чаша амоняк.

11 употреби на амоняка

11. Дръжте далеч от кошчето за смет бездомните животни
Малките кошчета за смет са лесни за обръщане, особено от по-едри животни. Поставете малко амонячна течност в спрей бутилка и обработете външните части на кошчето и на капачето с нея. Острата миризма е репелент за животните.

източник: comfort.bg

Безплатни обяви — obiavi-kj.info.

Клиин Сървиз 1 ООД

Варна 9025

С.О. Пчелина 891

п.к. 9025

тел: 052 / 59 92 62, 02 / 994 7075

GSM: 0893 667006, 0896 846334

varna clean service skype
varna clean service email
varna clean service internet adddresss

Влез или се Регистрирай

fb iconВлез през Facebook