Menu

Варна Клиин Сървиз | Професионални консумативи и препарати за хигиена
Cart

Content

7 хитри начина да се отървете от праха в дома си

дом

Вероятно и на Вас Ви е писнало да бършете всекидневно праха от мебелите, пода и аксесоарите в дома си, а след това прахът отново да се натрупва с мигновена бързина. За да спечелите тази постоянна и неравна битка, Вие се нуждаете от специална стратегия. Ето няколко идеи в тази насока, които ще Ви помогнат да се справите с праха и мръсотията за по-дълго, и ще Ви спестят време и усилия.

Решението на повечето проблеми в бита е да атакувате техните източници. В този случай обаче това е невъзможно, още повече, че домашният прах има много източници. Въпреки че не можете да елиминирате факторите, които причиняват натрупване на прах в дома си, то можете значително да намалите тяхното влияние. Според изследванията 90% от домашния прах влиза в дома чрез хората и чрез тъканите, а липсата на въздушно течени води до натрупване на така внесените частици върху повърхностите. От друга страна на местата, в  които има постоянно движения (например до вратите и прозорците), частиците прах постоянно циркулират из въздуха – нещо, което е дори по-вредно от напластяването му върху мебелите.

Основната стратегия при почистването е вместо да разнасяте праха из помещението, да го "уловите" и унищожите.дом1. Поддържайте пода в гардеробите, коридорите и дрешниците лесен за почистване
Тези места са особено податливи на събиране на прах, тъй като дрехите са постоянен източник на влакна и мръсотия, внесена отвън. Що се отнася до антретата и коридорите, то там е мястото, където се държат обувките и връхните дрехи, което ги прави особено податливи на задържане и разнасяне на праха. Затова поддържайте пода на тези места лесен за почистване, за да не внасяте допълнително мръсотия в дома си оттам.
● Поставете обувките и аксесоарите в кутии/ торбички върху рафтовете
Прозрачните пластмасови контейнерчета са идеални за целта, тъй като ще виждате съдържанието им от пръв поглед. Предварително почистените обувки и аксесоари ще бъдат защитени при бърсане на праха, а освен това така ще Ви бъде по-лесно да поддържате чистота на тези места, тъй като кутиите са лесни за преместване.
● Приберете дрехите, които обличате рядко
През топлите сезони зимните палта е добре да бъдат почистени и прибрани в специални калъфи, за да не пускат влакна и прах. По-малко обемните дрехи, които не са за конкретния сезон можете да изперете и да приберете сгънати в големи кутии.
● Поддържайте пода подреден.

Ако сте натрупали много неща върху пода, няма да можете да го обхванете добре при почистване. Затова е добре да имате за всяка вещ специално място, така че да спестите пространство – на пазара вече има разнообразни приспособления за целта.

дом2. Сменяйте спалното си бельо ежеседмично
Леглото Ви е основен източник на прах, тъй като събира множество частици от човешката кожа и влакна от тъканите. За да минимализирате вредата, сменяйте спалното бельо поне веднъж седмично, а завивките и възглавниците изтупвайте редовно. При смяната обаче сгъвайте използваните чаршафи внимателно, за да намалите разпространението на праха наоколо.

3. "Уловете" праха, а не го разпръсквайте из помещението
Стандартните почистващи пособия от пера и сухите кърпи за почистване на прах поемат част от праха, но по-голямото количество от него се разпръсква наоколо. Влажните парцали, както и  специалните кърпи за почистване, които привличат и задържат частиците, вършат много по-добра работа. Прахосмукачката използвайте по възможност само на места, които няма как да почистите с кърпа, тъй като тя също разнася част от праха.

4. Изтупвайте редовно килимите
В повечето домове килимите са най-големият резервоар за прах, особено по-плътните от тях. Техните влакна и дори подплатата отдолу задържат огромни количества прах и мръсотия, които се напластяват там и се разнасят при всяко стъпване отгоре. Добре е да избягвате големите килими и мокетите, като ги замените с дървен паркет, линолеум или коркова настилка. Ако не искате или не можете да направите тази промяна, почиствайте килимите с прахосмукачка редовно. При всяка възможност ги изтупвайте извън дома си, а при желание можете да ги изпирате поне веднъж годишно (например през лятото).

5. Изтупвайте редовно възглавниците и седалките на мебелите
Тапицериите не само отделят влакна във въздуха, но и абсорбират голяма част от мръсотията по дрехите на седящите върху мебелите. По-лесни за почистване са дамаските от кожа или винил, но те се използват по-рядко в тапицерията. За да намалите количеството на прах при останалите материи трябва да знаете няколко неща:
● Прахът се натрупва основно върху хоризонталните повърхности, затова тях трябва да почиствате поне веднъж седмично. Вертикалните повърхности можете да чистите всеки месец.
● Вадете редовно възглавниците и седалките на мебелите, за да ги почистите навън.
● Лесен начин да се грижите за мебелите без да губите много време е да им поставите калъфи – те могат лесно да се махнат за почистване или да се заменят с нови.

дом6. Докато почиствате къщата, почиствайте и въздуха
Всички прахосмукачки раздвижват праха в стаята при почистване заради специалната приставка-четка и заради изходното въздушно течение в задната им част. Една част от този прах се връща на вече почистената повърхност. Ако разполагате с пречистваща филтърна система на климатика си, тя би могла да поеме част от този прах, преди той да се задържи някъде. Друг вариант е да отворите всички прозорци в помещението, докато почиствате праха, за да проветрите поне частично въздуха в него.

7. Изберете правилното приспособление за почистване
Когато става въпрос за почистване с прахосмукачка, то обикновеното изсмукване на мръсотията невинаги е достатъчно. Така например за почистването на килимите е добре да използвате създадените за целта накрайници. Същото се отнася и за труднодостъпните ъгли на стаите. Когато пък става въпрос за дървена, винилова или фаянсова настилка, освен прахосмукачката, можете да използвате и специални кърпи за почистване с дръжка – например такава с микрофибърно покритие, което абсорбира отлично праха и мръсотията.

 

Безплатни обяви — obiavi-kj.info.

Клиин Сървиз 1 ООД

Варна 9025

С.О. Пчелина 891

п.к. 9025

тел: 052 / 59 92 62, 02 / 994 7075

GSM: 0893 667006, 0896 846334

varna clean service skype
varna clean service email
varna clean service internet adddresss

Влез или се Регистрирай

fb iconВлез през Facebook